Dit bidbook is nog maar het openingsbod. De stad zit vol met goud: nieuwe ondernemers die de toekomst tot hun business maken. En echt waar, iedereen is moves aan het maken.  Als we er de tijd voor hadden, zag u hieronder honderd portretten.

Komende maanden ontwikkelen we groter netwerk, meer projecten, meer bids.

Passionate problem solver Ming Chan

Ming Chan en zijn teamleden zijn passionate problem solvers. Ze combineren IoT hard- en sofware, materiaalonderzoek, productontwerp en fysica voor zowel commerciële innovatietrajecten als eigen oplossingen. Ming Chan heeft in de laatste twee maanden negen man aangenomen en de groei zet door.

Talitha Muusse bij Booon

Talitha Muusse zet de nieuwe generatie in voor duurzame transitie en innovatie. Ze initieerde de Duurzame Jonge 100, is het jongste lid in de raad van toezicht van MVO Nederland en is nu een incubator aan het opzetten voor duurzame energieprojecten, met steun van oa Alliander, Stedin, Gasunie en Delta Lloyd.

Elwin en Nynke van der Hoek in de & desingshop

Elwin en Nynke van der Hoek zijn eigenaar van de & designshop – winkel en studio. Ze verkopen werk van designers, ontwerpen zelf en zijn voorlopers in het toepassen van 3D-technieken. Daarmee maken ze eigen werk, doen zij opdrachten, en faciliteren ze andere makers.

Winston Bergwijn (Winne)

Winston Bergwijn is rapper (Winne) en entrepreneur, van en voor de stad. Om hem heen werken inmiddels ruim tien zelfstandige ondernemers in de entertainment industrie en het netwerk groeit snel. Winne scout, coacht en benut zijn positie om nieuwe bedrijfjes verder te helpen.

Aart Muis en Rob Donkers van Rnul Interactive

Rnul Interactive ontwikkelt nieuwe interactietechnieken en installaties: robots, interfaces, interactieve bomen en 2,5 dimensionale beeldschermen. Rnul werkt zowel autonoom als in opdracht; vaak voor musea en festivals, maar ook bijvoorbeeld voor de etalages van de Bijenkorf en Nike.

Skycap, team Rotterdam

Groeier Skycap gebruikt drones en andere technieken voor fotografie, onderzoek, inspectie en bewaking vanuit de lucht – en is daarmee een van de koplopers in de wereld. Vanuit Skycap is ook de Shadowview Foundation opgericht, die drone-diensten inzet voor het beschermen van wildlife.

Tanja Koning in de Onderzeebootloods

Tanja Koning was zeven jaar de programmamaker en producent van het Discovery Festival in Amsterdam en ontwikkelt nu een nieuw festival op het RDM-terrein: innovatie en kunst, gericht op de voorhoede van de maker movement en art-tech scene. Tevens adviseur voor innovatie-art events en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Tanja is onlangs begonnen samen met RDM Makerspace om een artist-in-residence programma uit te werken.

Daniel White in de BouwKeet

Daniel White is de directeur van Bouwkeet, de maatschappelijke makerspace van Bospolder-Tussendijken op de Schiedamseweg. Dit voorjaar gaan de deur open: 1050 m2 met onder andere een keramiekwerkplaats, hout- en metaalbewerking, textielatelier, 3D-printing en lasercutting. De makerspace staat open voor de wijkbewoners, werkt samen met scholen en biedt eigen programma’s aan.

Joost Prins en Tjeerd Hendriks van Groos

Tjeerd Hendriks en Joost Prins startten drie jaar geleden Groos , een concept store voor Rotterdamse makers in de plint van het Schieblock. Nu ontwikkelen zij het Industriegebouw aan de Goudsesingel – broedplaats met programmering zoals pitch events en de Creative Mornings.

Tweetonig, R&D for hire

Tweetonig is een groep van fanatieke engineers, vormgevers en programmeurs die de producten van morgen ontwikkelen. Naast hun dagelijkse geheime R&D werkzaamheden, zijn ze ook mede-ontwikkelaars van The Things Network, een open source IoT netwerk. Met hun snelgroeiende team ontwikkelen ze producten voor multinationals tot startups en open source Health trackers.

Suzanne Streefland in Theater Walhalla

Suzanne Streefland startte samen met René M. Broeders ScienceBattle : promovendi worden getraind om hun onderzoek publieksvriendelijk te presenteren. In het theater, in wedstrijdvorm, als opmaat naar meer valorisatie. Verder is zij regisseur voor BNR Nieuwsradio en produceert zij debatten en events.

Jonas Vorwerk met een LED schilderij

Jonas Vorwerk is interactief kunstenaar en ondernemer. In zijn kunstwerken onderzoekt hij hoe nieuwe technologie kan uitnodigen tot interactie in de openbare ruimte. Licht en geluid spelen bijna altijd de hoofdrol. Achter bijna elk werk schuilt een klein team of productielijntje. Met zijn bedrijf In de Walvis produceert hij daarnaast high end websites.

Robbert de Vrieze, hartje Delfshaven

Robbert de Vrieze is maatschappelijk ontwerper. Met zijn eigen studio Transformers combineert hij herontwikkeling, design en zelforganisatie. Hij is een van de initiatiefnemers van WIJ Delfshaven, een DIY-netwerk als alternatief voor politieke partijen, en werkt met de Delfshaven Coöperatie aan wijkeconomie.

Martijn van Strien en zijn Post Couture

Martijn van Strien is designer en ondernemer en combineert met the Post Couture Collective zo ongeveer alle trends van de next economy. Vul online je maten in en een algoritme maakt een patroon voor maatkleding; neem dat mee naar de makerspace en lasercut je kleding uit gerecycled materiaal.

Ebami Tom bij Madein4Havens

Ebami Tom dook als een van de eersten op kansen voor de maker movement in M4H. Van oorsprong architect ontwikkelt hij nu Madein4Heavens , een atelier, werkplaats en netwerk. Core business wordt productiewerk voor Nederlandse designers, gericht zich op oplages die te groot zijn om het zelf te doen, en te klein of te hoogwaardig om naar een fabriek te sturen.