Circulair?

Circulair:

Circulaire bedrijven en werkwijzen  zijn ingericht op het behoud van grondstoffen – in plaats van weggooien of opbranden.
Een accelerator is een kortlopend programma om een beginnend bedrijf klaar te stomen voor een groeisprong.

Sluiten

In het kort

Nu BlueCity Tropicana herontwikkelt, heeft de stad potentieel goud in handen. Een lab voor circulaire oplossingen, een kweekvijver voor nieuwe ondernemers en een Pakhuis de Zwijger voor de nieuwe economie. Een van de eerste moves: een accelerator voor ondernemers met circulaire business cases.

Waarom

De circulaire economie breekt wezenlijk met de schadelijke principes van de huidige economie. Nu zijn we nog ingericht op het weggooien en opbranden van materialen, energiebronnen en afvalstromen. Circulaire ondernemers zoeken naar optimale benutting van al die stromen en richten hun bedrijven in op behoud van grondstoffen, kijkend naar circulaire principes uit de natuur.

De circulaire economie is nog maar pril en moet worden opgekweekt. We zoeken schaalbare oplossingen, bijzondere samenwerkingen en we willen dat het gaat leven in de stad. Een belangrijke uitdaging vormt het stimuleren van circulair ondernemerschap. Het gaat om innovatieve technieken, die markt moeten veroveren in een gevestigd systeem en waarvoor nieuwe verdienmodellen gelden. Kortom: dit werkveld vergt investering.

Uitgangspositie

Rotterdam heeft de circulaire economie van bovenaf tot prioriteit gemaakt – het wordt een hoofdlijn in de Roadmap Next Economy. En we zijn van onderaf al begonnen, met de herontwikkeling van Tropicana als powermove. Daar komt bij: de haven biedt een grote hoeveelheid aan materiaal- en afvalstromen, het Westland heeft zowel groene stromen als hoogwaardige materiaalkennis.

BlueCity heeft een opvallend pand, een actief team en inmiddels aardig wat tractie in de markt. De eerste ondernemers draaien, de werving van nieuwe ondernemers is in gang gezet. Financier stichting ifund heeft een sterk netwerk aan investeerders en ervaren business developers. Voor het optuigen van een acceleratorprogramma staan de hulptroepen inmiddels klaar.

Wouter Veer (r) en partners van BlueCity

Wat gaan we doen?

We gaan een accelerator ontwikkelen, speciaal voor circulaire ondernemers. Een accelerator is een programma waarbij een selectie van start-ups gedurende een paar maanden intensief begeleid wordt richting investment-ready. De start-ups krijgen een cash investering (ca. 15.000), gratis werkruimte en uitgebreide coaching door partners, mentoren en investeerders. Het programma wordt afgesloten met een grootse Demo Day, waarin de ondernemers pitchen voor een zaal met investeerders.

Voor de circulaire economie bestaat zo’n programma nog niet en geldt bovendien een aantal bijzondere specificaties: grotere onderlinge afhankelijkheid vanwege de materiaalstromen, en andere verdienmodellen, zoals gebruik i.p.v. bezit.  Met hulp van ervaren investeerders, circulaire ondernemers en andere accelerators ontwikkelen we daarom een model op maat voor BlueCity. Verwachte omvang van het fonds is in eerste instantie zo’n 750.000 euro.

Impact

 • Positionering Rotterdam als hotspot voor circulaire economie;
 • Ontwikkelen van tien circulaire ondernemingen per jaar;
 • Kapitaalinjectie van zo’n 750.000 in de eerste ronde;
 • Ontwikkeling van een gezond ecosysteem voor circulaire start ups.

Partners

Eerste acties 2016

 • Ontwikkelen eerste ronde acceleratorprogramma:

 • concept en programmering;
 • funding;
 • organisatie en mentoren-netwerk;
 • marktverkenning en werving.

Grote uitrol

 • Jaarlijkse realisatie van een programma, gemiddeld tien ondernemers per jaar.
 • Ontwikkelen structurele (PPS?) samenwerking tussen BlueCity en de Roadmap Next Economy.

Wij zoeken nu

 • Partnerschap in de ontwikkeling van de accelerator:

 • Een marktverkenning dient zowel de publieke zaak als BlueCity;
 • Gezamenlijk aanstellen kwartiermaker en verder ontwikkelen netwerk.

Contact

Wouter Veer, wouter@ifund.nl