IoT?

Iot:

IoT is de Internet of Things, waarin niet alleen mensen maar ook dingen zelfstandig via internet communiceren. Het werkt met andere frequenties en netwerken dan ‘gewoon’ internet.

Sluiten

In het kort

De IoT Academy heeft de LoRaPi ontwikkeld: een computer van nog geen honderd euro, geschikt voor Internet of Things toepassingen. We gaan de LoRaPi uitrollen voor professionals, als bijdrage aan het startup klimaat; en voor leerlingen in de regio, als voedingsbodem voor de toekomst.

Waarom

Internet of Things is één van de grootste beloften voor de next economy. Als elk apparaat op internet is aangesloten, kunnen we vervoer, energieverbruik en letterlijk de stad efficiënter maken. Denk aan zelf communicerende auto’s, maar dan voor zo ongeveer alles om je heen. Onder andere KPN en The Things Network leggen hiervoor nieuwe netwerken aan, het grote zoeken is nu naar developers met briljante toepassingen.

Tegelijkertijd is inclusiviteit een van de grootste uitdagingen voor de next economy. Hoe zorgen we dat de hele stad meedoet en niet alleen de kleine niche van makers en startups? Hoe krijgen zoveel mogelijk Rotterdammers de kans om nieuwe technologie te leren kennen? We hebben ons laten inspireren door de micro:bit van de BBC. Elke groep 8 scholier in de UK krijgt een minicomputer en de kans om daarmee te leren programmeren. Met de LoRaPi richten we ons op een oudere doelgroep: Technasia scholieren in klas 5 en 6 en studenten mbo en hbo.

Uitgangspositie

We hebben in Rotterdam een grote voorsprong. IoT is een relatief nieuw vakgebied en het grootste kenniscentrum zit hier: de IoT-Academy, opgericht door de RDM Makerspace en KPN. Bovendien werkt de Academy nu samen met V2_, een internationale art-tech voorloper in onder andere datatechnologie. En we hebben nu de LoRaPi in handen, naar ons beste weten ’s werelds eerste Raspberry Pi Zero die met IoT kan werken.

Vincent Wegener met de LoRaPi

Wat gaan we doen?

Met de LoRaPi gaan we voor twee zaken zorgen: 1) Rotterdam wordt een IoT-hotspot voor developers en andere professionals. En 2) in Rotterdam leren zoveel mogelijk scholieren en studenten experimenteren met IoT. Hiervoor ontwikkelen we een professionalsprogramma, een scholierenprogramma en een business case op basis van het buy-one-give-one principe.

Impact

 • Rotterdam krijgt een internationale voorsprong in het aantrekken van developers en start ups;
 • Elke jonge Rotterdammer krijgt de kans om vroeg met IoT te leren experimenteren. In de groeicijfers over twintig jaar zijn de effecten terug te zien.
 • Grote kans op doorbraaktechnieken en schaalbare toepassingen van IoT.

Partners

Lead: IoT Academy en RDM Makerspace

Partners: Coderdojo (educatie), RDM Centre of Expertise (onderwijs/innovatie pilots), RDMF (festival/showcase), V2_ (oa. Blockchain), verschillende Technasia.

Eerste acties 2016

 • Opzetten kickstart campagne waarin we de LoRaPi met een buy-one-give-one model aanbieden aan de developers community.
 • Workshops met professionals, ontwikkelen van eerste toepassingen.
 • Testen van onderwijsmogelijkheden en bepalen van de geschikte leeftijdscategorie.
 • Uitwerken van een business case, waaronder verkennen van samenwerking met Raspberry Pi, aantrekken commerciële partners en voorbereiden van een schaalsprong.

Grote uitrol

 • De markt op met een buy-one-give-one (of alternatief) model.
 • Stapsgewijs het bereik aan leerlingen opbouwen. Streven: over twee jaar heeft elke leerling van de juiste leeftijd een LoRaPi en toegang tot educatie en training.

Wij zoeken nu

 • Developers en commerciële partijen die met de LoRaPi willen experimenteren;
 • Scholen en educatieprogramma’s die met LoRaPi in het onderwijs willen experimenteren;
 • Commerciële partners om via een buy-one-give-one model op te schalen;
 • Samenwerking met de gemeente voor de ontwikkeling van een kickstarter campagne, mogelijk gekoppeld aan city marketing.

CONTACT

Vincent Wegener, vincent@rdmmakerspace.nl