Skills #7 Kopiëren

Beter goed gejat dan slecht bedacht? Kopiëren is waar de next economy straks op draait. We onderzoeken het op donderdag 23 februari, vanaf 20.00 uur in Pakhuis de Zwijger.

Kopiëren is het nieuwe groeien. Kopiëren is het nieuwe uitvinden. Beide zijn waar: de next economy draait er straks op. We verwachten een veelheid aan lokale energiebedrijven in plaats van één grote; een netwerk van makerspaces in plaats van een fabriek aan de stadsrand. We verwachten letterlijk duizenden lokale kringlopen, business modellen en mini-economieën. En dankzij open source technologie hoeft daarvoor niemand meer het wiel opnieuw uit te vinden. Je ziet hoe anderen het doen, neemt het over en verbetert het. Kopiëren wordt dus een cruciale vaardigheid. Hoe groeit een bedrijf via vermenigvuldiging? Hoe ontwikkel je nieuwe kennis door te beginnen met kopiëren? Hoe geef je elke kopie een unieke waarde?

Met: deze keer:

  • John Tillema van Tweetonig kent zowel de oude als de nieuwe economie. Tweetonig ontwikkelt patenten en werkt tegelijkertijd open source (zoals The Things Network). Tweetonig is een snel groeiend bedrijf en ontwikkelt tegelijkertijd telkens nieuwe satellieten. Zoals Tryst, een nieuwe startup rondom energy harvesting voor internet of things. Wanneer kiezen zij welk model?
  • Michiel Schuurman heeft reproductie tot hoogwaardig ambacht verheven. Hij begon als fulltime manager van een copystore en heeft zichzelf al kopiërend naar een kleine wereld van zeefdrukkende, texielontwerpende, posterontwerpers opgewerkt. Hij ontwerpt sinds 2012 onder andere voor Vlisco.
  • Mike Redman is specialist in de sample cultuur, zoals die in de hiphop is ontstaan. Hij maakte de documentaire Sample: not for sale, schreef het Sample dagboek en deed het zelf in zijn hiphop days.
  • Vincent Hosman van Foodora runt een razendsnel groeiend bedrijf en het groeimodel is kopiëren. Foodora bouwt telkens in een nieuwe stad een lokale logistiek van fietskoeriers en sterren restaurants.

 

Lees verder op de site van Pakhuis de Zwijger.