Tryst lanceert Light Energy via Kickstarter

Tryst komt met oplossing die meteen werkt: Light Energy

Één van de grootste problemen met de transitie naar slimmere producten in de wereld van Smart Cities en Internet Of Things (IoT) zijn de honderden miljoenen batterijen die hiervoor nodig zijn. Schattingen liggen op 50 miljard apparaten in 2020, als maar een fractie van die apparaten batterijen gebruiken is er dus enorm veel te winnen op het gebied van duurzaamheid. Daarbij kost het periodiek vervangen van deze batterijen tijd, geld en inspanning plus downtime. En het is ook een enorme extra druk op het milieu. Dankzij Light Energy van Tryst Energy kun je met de geringste hoeveelheid licht al een IoT-apparaat zoals een bewegingssensor, een iBeacon of wat je ook maar kunt bedenken laten communiceren met het internet.

Light Energy zal op 9 maart 2017 gelanceerd worden via Kickstarter.

De batterij is hetgeen waar niemand het in deze revolutie over heeft. Een soort roze olifant in de kamer die niemand wilt zien. Een batterij in een dergelijke sensor gaat zo’n 5 jaar mee, maar het vervangen is erg kostbaar door arbeid, tijd en chemisch afval door het aantal stuks dat ermee gemoeid is. Hoe we de IoT-revolutie willen inrichten kunnen we als hardware engineers vandaag nog bepalen. Voor Tryst Energy is de missie dat start-ups en producten in de IoT / Smart City beweging nooit meer na hoeven denken over batterijen in hun ideeën voor een slimmere wereld. En hiermee draagt Tryst een steentje bij aan een kleinere footprint voor het milieu. Het is nu al schrikbarend hoeveel batterijen er worden weggegooid op de vooravond met ontwikkelen van al deze slimme sensoren en modules.

De innovatie zit hem in de vondst van ‘Light Energy’. Dit door Tryst geclaimde domein binnen de ‘energy harvesting’ is een vorm van ‘zonne energie’ zoals iedereen die kent, maar dan volledig geoptimaliseerd voor zeer geringe hoeveelheden indirect zonlicht. Het werkt dankzij een combinatie van een state of the art zonnecel ter grootte van een postzegel en een volledig geoptimaliseerd power management systeem erachter. Met 200 lux aan licht van de zon, een lamp of regulier daglicht kan de Light Energy module van Tryst in slechts 4 uur al 24 uur signaal blijven zenden zonder ooit een batterij te hoeven gebruiken. 200 lux is extreem weinig; onder je bureaustoel is doorgaans zelfs meer licht te vinden. Zonlicht is namelijk 130.000 lux en daglicht al 13.000.

Tryst Energy is één van de projecten binnen The Prototyping Program van de ‘Roadmap Next Economy’. Tryst is dit weekend te vinden op SXSW 2017 als onderdeel van de New Dutch Wave. John Tillema (CTO Tryst Energy) pitcht op 12 maart in het Austin Convention Center.